вторник, 26 июля 2011 г.

Перша зелена бібліотека

... вже створюється в Румунії. Саме так - не будується, а створюється, тобто завдяки партнерству програми Biblionet (частини ініціативи "Глобальні бібліотеки") з румунською Радою зеленого будівництва (звучить трохи кострубато, але щось краще сьогодні Romania’s Green Building Council не перекладається :) звичайну стареньку традиційну сільську бібліотеку перетворюють на нову сучасну "зелену" будівлю.

Таке "зелене оновлення" значно поліпшить внутрішній та зовнішній дизайн бібліотеки, її енергоефективність, якість освітлення, якість повітря в приміщенні і створить привабливі та комфортні умови для відвідувачів. 

Отакі дива творить моє найулюбленіше в світі бізнесу словосполучення CSR (corporate social responsibility), і віриться, що з розвитком соціальної відповідальності бізнеса в Україні й наші бібліотеки найближчим часом зможуть втілити свої найсміливіші бізнес-ідеї.

А наразі ще трохи про румунську зелену бібліотеку (більше англійською - на блозі Глобальних бібліотек): згідно партнерської домовленості Бібліонета з Радою, всі будівельні матеріали та вартість робіт покривають підрядники - постачальники послуг, і будується вона в районі Сучави (Cacica).

Спочатку будівельники де необхідно розбирають стару 100-літню бібліотеку на шматочки, а потім використовують усі ці шматочки (це було обов'язковою умовою) для зведення нового сучасного приміщення із використанням всіх доступних енергозберігаючих та екологічно-нешкідливих технологій. Якщо старі матеріали не підходять для використання у новій будівлі, вони ретельно демонтуються для подальшої обробки та утилізації згідно екологічних стандартів.

Так, наприклад, стара бібліотечна дерев'яна підлога буде використана для сільської школи, яка розміщується по сусідству, а до бібліотечного даху буде вмонтовано сонячні панелі. Також передбачено встановлення геотермальної системи обігріву (догадуюся, що це таке, але не зовсім уявляю, як воно має працювати :)), і очікується, що оновлена еко-бібліотека буде готова до кінця жовтня 2011 р. Проект виглядає так, як на фото, і сподіваємося, що результат перевищить всі сподівання.  
    

3 комментария:

  1. Еко-бібліотека - це справді дуже і дуже круто. Навіть сама назва дуже цікава і вже гарантовано привабить користувачів - глянути, що ж це за бібліотека така? А там їх вже зустрічатимуть гостинні бібліотекарі з чаєм-книгами-Інтернетом-цікавими послугами і нікуди дорогенькі користувачі від них не подінуться!

    ОтветитьУдалить
  2. Ага, непоганий план :). Цікаво ще, що це буде не лише одна з чисельних інноваційних бібліотек в країні, а модельна бібліотека. Тобто весь цей досвід ретельно задокументовується, щоб інші бажаючі потім могли і свої старенькі бібліотеки зробити зеленими.

    ОтветитьУдалить
  3. Еко-бібліотека - майбутнє в бібліотечній справі в умовах сучасної екології.

    ОтветитьУдалить

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...