среда, 21 ноября 2012 г.

Може я чогось не розумію

Здається таки не розумію. Бо як можна зрозуміти... з позицій звичайного здорового глузду, що бібліотека для дітей в непоганому столичному районі взагалі не працює по суботах та неділях?

Крім цього, за таких чудових умов вона навіть не працює довше ніж до 17.30 в будні дні, тобто (теоретично) якби я дуже захотіла повести туди дитину в будній день після роботи, шансів встигти це зробити у мене все одно б не було.

Розумію, що це напевно не залежить лише від бібліотекарів. Розумію, що це напевно давній, ще радянський традиційний розклад. Розумію, що вихідні дні потрібні всім. АЛЕ: про яку взагалі "співпрацю з громадою", "оцінки потреб користувачів", "сучасну бібліотеку" та аля-американське "ми працюємо для Вас" ми взагалі говоримо, якщо деякі дитячі публічні бібліотеки не можуть задовольнити найелементарнішу потребу своїх потенційних користувачів - просто фізично туди потрапити?   

 Бібліотека для дітей «Промінець» 
м. Київ, вул.. Краснова, 10
Часи роботи:
з 9.30 до 17.30.
Вихідні дні: субота, неділя

13 комментариев:

  1. Дякую. Мене це також дуже хвилює. Знову на плануванні в черговий раз піднімала це питання. І з приводу санітарних днів, що у більшості бібліотек в останній день місяця. Мотивують тим, що в колдоговорі це прописано і змінити нічого не можуть. Але це в повноваженнях районного управління культури і адміністрації ЦБС. Скопіюю допис,поширю і надішлю кожній ЦБС.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. п. Ольга, дякую що віднайшли механізм впливу на цю абсурдну ситуацію! Є надія, що завдяки таким діям таки щось зміниться.

      Удалить
    2. Абсурд цієї ситуації ще й ось в чому: учні знз відвідують в урочний час (починаючи з 10-30) різні тематичні, літературні заходи, підготовані бібліотеками. Їх приводять до бібліотеки класоводи за письмовим наказом завучів. Вам це відомо? Де ще о10-30 можна відвідати урок пам"яті, присвячений, наприклад, ГОЛОДОМОРУ?

      Удалить
    3. Це просто чудово, що діти відвідують бібліотеку в урочний час в рамках тематичних заходів. Ми теж за свого дитинства так робили і не думаю, що хтось заперечує проти цього. Але навряд чи такі заходи сильно постраждають, якщо замість 1 дня серед тижня бібліотека попрацює 1 вихідний. Навпаки, це б тільки розширило коло її відвідувачів.

      Удалить
  2. Але, може, громаду це влаштовує? Де звіти перед громадою і відгуки громади?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Я, власне, як представник місцевої громади, свій відгук написала та донесла через той майданчик, на якому мене найкраще можуть почути :)

      А взагалі громада у нас - самі знаєте... Особливо в Києві. Бібліотека зачинена? Ну то купить книжку в магазині, поведе дитину в платний гурток та ляльковий театр, покаже мультики та розвиваючі ігри на компі вдома.

      Удалить
  3. Режим роботи бібліотек для дітей вражає! Цікаво, як їм вдається виконувати планові показники протягом 4-х годин на день (учні зазвичай повертаються приблизно в 13.00. -13.30)? А санітарні (якісні) дні в бібліотеках повинні бути: знесилення фондів, ремонт видань, актуалізація відкритого доступу …

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Навряд чи хтось проти санітарних днів. Але чому б не зробити найпростішу зміну - працювати в суботу чи неділю замість одного з робочих днів, якщо більш "революційні" зміни поки нездійсненні?

      Удалить
    2. "... знесилення (про що це?) фондів, ремонт видань, актуалізація відкритого доступу …",- які фрази! А Вам відомо, що у школах буває перша і друга зміни. У першу половину дня бібліотеку для дітей відвідують цілі групи дитячих садків, ПОВІРТЕ, гувернантки з малечею, мами, бабусі з дошкільнятами.

      Удалить
  4. Я також може чогось не розумію. Давайте висловимо претензії наприклад до аптек. Погодьтесь, установ, які працюють з графіком роботи, що не всіх влаштовує багато. У згаданому «непоганому столичному районі» є бібліотека для дітей «Книжкова світлиця», яка працює у неділю. У такому разі на прогулянку до бібліотеки Ви витратите на 10 хвилин більше. За адресою: вул. Краснова, 12 працює бібліотека ім. О.Герцена (для дорослих), але має чудовий «куточок» для дітей – можна скористатись. Взагалі з 10-ти бібліотек які обслуговують населення району – 8 працюють або в суботу, або в неділю. Я також не розумію як: «Молода гарна і скромна жінка, яка дуже любить читати й зависати в І-неті. Кредо: не працювати після 19.00 та неділях... і ни в чём себе не отказывать в субботу :)» (зі слів Pani Ne Bibliotekar про себе) може встигнути повести до бібліотеки дитину? Навіщо водити! Невже дитина не може відвідувати бібліотеку сама, коли повернеться із школи. Цьому її (дитину) тільки треба навчити батькам, які «люблять читати». До речі, минулої п’ятниці о 15-00 годині (зручний час для дітей, у яких закінчилися уроки) у тому ж вищезгаданому «Промінці» відбулася чудова зустріч з представниками видавництва «Веселка» та Анатолієм Качаном, зібралось понад 30 дітей, трохи пізніше підійшли батьки. Не впевнена, що така зустріч могла б відбутися у вихідний день.
    Добре знаю специфіку роботи бібліотек для дітей згаданого району, як правило на вихідні дні знижується показник відвідування дітей-користувачів: від’їзд до бабусі у село, зоопарк, цирк, театр, просто відпочинок з батьками та інші сімейні справи.
    Впевнена - бібліотека для дітей не заклад «вихідного дня», а невід’ємна складова навчального, освітнього процесів та структурованого дозвілля дитини!
    Мені особисто, даруйте, важко уявити маму чи Ne МАМУ, яка поспішає з роботи з однією мрією: відвести дитину до бібліотеки!

    ОтветитьУдалить
  5. У вас дуже емоційний та часами навіть контр-атакуючий допис. А дарма, бо я не ворог і не нападаю, а лише піднімаю важливе для себе (й не тільки) питання. Бо справді хочу відвести дитину до дитячої бібліотеки (а не куточка) - найближчої, найзручнішої, але поки що не можу.

    Я не сумніваюся, що є діти, які можуть відвідувати бібліотеку і за її теперішнього розкладу. Це, очевидно, діти середнього та старшого шкільного віку. У мене старша дитина - першокласник, і він ще не може піти до бібліотеки самостійно. Коли підросте - зможе, але хотілося би розпочати цей процес значно раніше, щоб потім не "тягнути за вуха".

    Крім того, в різних людей різний розклад, уклад життя та традиції, в тому числі вихідного дня. Тому хочете вірте, хочете ні, але для мене єдина можливість піти з дитиною до бібліотеки - саме вихідний. У нас немає бабусь та села, та й до зоопарку, цирку та театру ми теж кожного тижня не ходимо. А от "відпочинок з батьками" якраз і міг би бути в рамках спільного відвідування бібліотеки. Дуже сподіваюся, що так колись і буде.

    ОтветитьУдалить
  6. «…щоб потім не "тягнути за вуха" дитину до бібліотеки, слід записатися туди ще у дошкільному віці дитини! (4% користувачів віком до 15 років – це дошкільнята) Адже найкраще розвинути пам'ять, сприйняття, увагу, збагатити словниковий запас та уяву дитини – може читання і тільки читання, не кажучи вже про особистісний контакт мами і дитини, коли книжечка читається вголос, гуртом розглядаються малюночки, вивчаються віршики. Повірте, розвиток Вашої дитини того стоїть, щоб іноді змінити «розклад, уклад життя та традиції, в тому числі вихідного дня». До речі, чому класовод не відводить дітей до бібліотеки (клас разом), Ви цікавились? Скажу щиро, дарма Ви гребуєте «куточком» для дітей у бібліотеці для обслуговування дорослого населення. Підібрали б собі читання і дитина дивлячись на Вас покопошилась у книжечках, з чогось треба починати, а писати про те, що не влаштовує розклад роботи бібліотеки – найменше, що Ви можете зробити для власної дитини. Особистий приклад – найкращий приклад. Користуйтесь, у Вашої дитини вік, коли тільки Ви її єдиний на світі авторитет і приклад.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Дякую за поради, але на жаль ми й далі говоримо кожен про своє... Я свою (особисту) думку щодо розкладу вже висловила і вона й надалі лишається незмінною.

      Удалить

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...