четверг, 23 августа 2012 г.

Мини-библиотеки. Очень "мини"

Про маленькие бесплатные библиотеки, расположенные то ли в дуплах парковых деревьев, то ли в чём-то наподобие больших скворечников или почтовых ящиков на тихих улочках в развитых странах, не писал разве что только ленивый.

Но это всё было как-то поверхностно и (по крайней мере в моей голове) разрозненно, а мне вот попался на глаза весь масштабный проект Little Free Libraries вместе с картой официально заявивших о себе маленьких, но гордых :) и счастливых библиотек по всему миру. А заодно и видео-репортаж про повсеместное распространение таких маленьких, да удаленьких библиотек на территории США, который вышел на канале NBC News в марте 2012 г.) Впечатляет. Радует американская продуманность и доступность проекта - есть и схемы мини-библиотечек в разных стилях для тех, кто желает смастерить что-то своими руками, есть и готовые типовые решения для любителей быстрой доставки "под ключ" (цены от 250 до 700$). Также предусмотрена онлайн-форма запроса на открытие бесплатной мини-библиотеки для маленького города и возможность стать спонсором таких проектов.

Одно только "НО":
ближайшая к нам на карте зарегистрированная мини-библиотечка находится в Гамбурге :( За державу обидно - даже в Африке (Гана) и в Азии (Пакистан) они есть, а никто из братьев-славян так пока и не решился. Может пора бы уже, и открытие, например, к какому-то Дню библиотек или работников сферы культуры приурочить, как у нас это издавна принято?

Вряд ли стоит прикрываться отговорками про нашу "не ту" ментальность. Буккроссинг ведь по-тихоньку приживается, значит приживутся и "библиотеки-скворечники". Интересно будет посмотреть, кто же и когда будет первопроходцем...

На этой минорно-мажорной ноте я закончила свой пост 23 августа, но уже 24-го радостно продолжаю (спасибо коллеги подсказали!) - есть и у нас свои герои! Очень рада виртуально представить всем, кто не знал и напомнить всем тем, кто уже об этом слышал: украинские книжные "скворечники" и проект ""Додай читання", автор - Евгения Пирог. Смотрите, присоединяйтесь:

5 комментариев:

  1. А ось і помиляєтесь - є в Україні книжкові шпаківні. А займається ними чудова людина - Євгенія Пірог http://www.facebook.com/#!/evgenia.pirog. Вона письменниця і активно співпрацює з бібліотеками. В неї купа проектів і море ідей. Дуже рекомендую познайомиться.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Це є саме той рідкісний випадок, коли помилятися так приємно! :)

      Удалить
  2. Так, дійсно!
    Додучайтеся до Всеукраїнської ініціативи "Додай читання"!)
    Навесні, завершуючи проект "Срібна Книга" (який увійшов в Книгу реєстрів Національних рекордів України), я почала розповідати про свої ідеї, які сягають багато далі в творчому плані, ніж LFL. Вималювався формат, механізми співпраці, методи активізації не лише читання, а й розвитку літературних здібностей дітей) Лише впродовж літа вже з'явилося сім книжкових шпаківень в різних містах - Рівному, Тернополі та Києві, там діти навіть пісню вже співали "Читання - сила!"
    Креслення, фото, розмальовки, відзнаки, персонаж-талісман - все є, все працює))
    Головне - ініціатива в людей є!
    На Форумі у Львові проект буде презентовано в повному обсязі, по всіх компонентах - з Балакучим Шпаком, альманахом дитячої творчості "Блискуче перо"...
    Про шпаківні годі й казати - їх буде кілька, як і творчих зустрічей! Зустрінемося?))
    Принагідно запрошую на свій сайт "Всі Мрії" www.vsimrii.in.ua

    ОтветитьУдалить
  3. До слова - це вже помітили навіть там, за океаном!))
    Нещодавно до мене написав Todd, один із співзасновників LFL, щиро підтримує наші "книжкові шпаківні", шукаємо спільні можливості.
    Дуже хоче прислати мені особисто в презент свою міні-бібліотечку, втім - ви ж знаєте наші митні справи))
    І ще на додачу: допоможете поширити інформацію про "Додай читання" бібліотечними мережами?

    ОтветитьУдалить
  4. Євгеніє, Ларисо - дуже вдячна вам на відповідь та інформацію про наші бібліотечні "шпаківні" :). Я надзвичайно тішуся, що й ми не відстаємо, і що робимо свій власний проект,а не просто приєднуємося до вже існуючого американського.

    Пані Євгеніє, на жаль, я не впевнена, що зможу відвідати львівський Форум саме цього року, але дуже сподіваюся, що ми зможемо познайомитися іншим разом та можливо навіть придумати ще щось... добре :).

    Успіхів вашим чудовим проектам за здійснення "Всіх мрій!" А ми будемо намагатися допомогти з розповсюдженням інформації про "Додай читання" через свої канали.

    ОтветитьУдалить

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...