среда, 16 февраля 2011 г.

Марк Цукерберг відпочиває

Сама не знаю, як витримала 6 днів без блогінгу... Зізнаюся - місцями було дуже важко, але з огляду на такий... несумісний з порядним блогінгом нерегулярний спосіб життя (я про часту зміну комп'ютерів та місць на карті, звичайно, а ви що подумали? :) і біганину, якою я займалася весь цей час, це було неминуче.

Але набігала я і дещо цікавеньке, про що з часом буду потрохи писати. А наразі хочу лише зазначити, що здається спільними зусиллями бібліотекарів стілець під Марком Цукербергом скоро почне хитатися. В Штатах, наприклад, бібліотекарі останнім часом активно обговорювали надзвичайно успішний проект Viking Village - місцеву соціальну мережу (+форум, блоги, чати і т.д., які входять до можливостей цієї платформи)  для студентів, яка була створена та досі модерується університетською бібліотекою університету Western Washington.

За допомогою цієї онлайн-спільноти студенти університету та найбільш відкриті та прогресивні викладачі спілкуються на будь-які актуальні теми, вирішують свої проблеми, допомагають одне одному у вирішенні місцевих (від чисто побутових до психологічних та соціальних) труднощів - словом, проект вийшов просто класний.

І... не знаю чому, але мені здається, що рано чи пізно щось таке почнуть робити в тій чи інший спосіб і наші бібліотеки. От ПБ вже перший книжковий трейлер зробив, значить і місцевий бібліотечний Цукерберг скоро знайдеться :)  

     

7 комментариев:

  1. У росіян ніби вже є проект соцмережі для бібліотекарів. Нагадало це мені розмову на форумі одного музичного ресурсу:

    - А давайте всю цю попсню з сайту викинемо і залишимо саму лише класику?!
    - Ось таку і відвідуваність матимете.

    ОтветитьУдалить
  2. "Больше товаров - хороших и нужных":-).
    Таких соцмереж вже дійсно є багато, професіонали, наприклад, досить гарно спілкуються в тематичних групах на Linkedin... Винаходити ровера - не варто, як на мене, платформи готові. Якби бібліотекарі були готові реально спілкуватися і обговорювати щось цікаве і корисне в цих соцмережах, поки що "активістів" не більше кількох десятків, і тематична палітра не дуже яскрава:-(

    ОтветитьУдалить
  3. Трошки не так. Приклад, про який я написала - це не є соцмережа для бібліотекарів. Це є онлайн-спільнота для студентів, викладачів та всіх, хто має відношення до цього немаленького університету. Але цікаво, що створила її саме університетська бібліотека (точніше, одна людина з бібліотеки) і та ж бібліотека (автор мережі та 6 її модераторів) продовжує підтримувати її зараз.

    Як на мене (я можу помилятися, але це лише моя думка), то наші бібліотекарі навряд чи взагалі потребують якоїсь окремої соціальної мережі, т.я. вони досить успішно створюють групи та спілкуються в межах вже існуючих мереж, того ж фейсбуку та твітера, наприклад.

    Але, як показує приклад Viking Village, окрема онлайн-спільнота університету, яку створила, та згуртувала навколо себе бібліотека - це цікава ідея, яка дає зовсім непогані результати.

    ОтветитьУдалить
  4. Руки геть від Марка!- він вміє гарно посміхатися!
    Я ним вже друге практичне заняття лякаю колег, які не встигають виконувати завдання і швидко працювати; кажу їм - а англійською і в 5 разів швидше вчитися не хочете?

    ОтветитьУдалить
  5. @Наталья - та це я взагалі не про Белінського, а про Цукерберга :). Хоча... останній теж ніби симпатичний хлоп :)))

    ОтветитьУдалить
  6. аааааа; ось бачите, як пагано на мене мої практичні вправи з колегами діють...які вже там вебінари!..

    ОтветитьУдалить
  7. Так, це дійсно класний проект. Дуже вражає те, що цю мережу створила і запустила бібліотекар універу, використовувала Drupal. Звісно, університетській бібліотеці було, скажімо, простіше згуртувати учасників цієї мережі та "розкрутити" її, але, зрештою, деякі публічні бібліотеки також можуть щось подібне зробити. Як ми мали змогу бачити, багато бібліотек є справжнісінькими центрами громади, мають вірних друзів, отже, чому б ні? Звісно, чималою перешкодою може стати рівень IT-навичок.. але все попереду. Бачимо, що зявляються такі тренери РТЦ-блогери, з якими можна хоч зараз у бій :)

    ОтветитьУдалить

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...