четверг, 3 марта 2011 г.

Користувачів соціальних мереж вже розклали на підтипи

Американський соціолог, футурист та діджитал-аналітик Брайан Соліс пропонує графічну модель біхейвіористських типів користувачів соціальних мереж.

У центрі Активні доброзичливці – той, хто демонструє безкорисливу добру поведінку в мережі та поза межами її. Вона приносить їм визнання і породжує взаємність. Це «серце соціальної мережі», людина, яка має мету, місію і наміри виростити спільноту на принципах довіри, спільного бачення і співпраці. 

Вирішувачі проблем - одним з найпоширеніших джерел розмов і оновлень в соціальних медіа є запитання; вирішувачі – це люди, які шукають корисну інформацію і діляться нею чи описують свій досвід. Вирішувачі прагнуть зробити світ кращим, але не готові витрачати на це стільки часу і зусиль, скільки доброзичливці.

Коментатори - джерела думок, спостережень, досвіду, а іноді нефільтрованої реакції на інформацію в інтернеті. Вони з меншою імовірністю робитимуть оригінальний контент, проте постійно прагнуть ділититися своєю думкою щодо контенту всередині соціальної мережі і подій поза нею.

Дослідники – вивчення впливу користувачів із рівним статусом одне на одного добре зарекомендувало себе в соціальних мережах, і дослідники покладаються на отримані в інтернеті результати для того, щоби приймати кваліфіковані рішення. Вони є джерелом опитувань і дискусійних постів, мета яких – дістати глибоке розуміння думок френдів.

Співрозмовники - беруть участь у розмовах, активно дописуючи  у різні треди запитання в контексті дискусії та відповідаючи на поставлені іншими користувачами запитання. Співрозмовники є тим паливом, яке не дає заглухнути дискусіям у соціальних мережах.

Куратори – підвид користувачів, які шукають і діляться лише тією інформацією, що проходить через фільтр «цікавить мене та водночас сподобається моїм френдам». «Олюднений» різновид мовників.

Виробники – «еліта онлайну», користувачі-генератори відносно великої кількості оригінального контенту у різних мережах.

До інших типів відносяться мовники, маркетологи, веб-зірки, селф-промоутери, егокастери (моє найулюбленіше слово з усієї статті :)), спостерігачі, кар'єристи, ЗБІ ("занадто багато інформації"), і такі старшні люди, як спамери, лічери та скаржники (ну, без них ніяк :))

Більше - див. джерело.
   

2 комментария:

  1. Ой, что-то я затрудняюсь с идентификацией... Наверное я иногда комментатор, иногда собеседник... ну и, надеюсь, я довольно "доброзичлива" :)

    ОтветитьУдалить
  2. @VolNa - ещё какая доброзичлива! :)

    ОтветитьУдалить

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...