вторник, 19 апреля 2011 г.

Welcome to 3.0 Era

Ще досі під враженням від вчорашнього міні-кемпу (четвертого по рахунку), організованого київським Майкрософтом. Ніби всього 2 години вечірнього часу, але інформації та вражень достатньо як мінімум на найближчий місяць - як раз до наступного кемпу :)

Цього разу презентерами були майкрософтівці Андрій Тєрєхов ("Хмарні обчислення"), голова освітнього центру i-klass Ігор Паламарчук та Віталій Грам ("Офіс-365 - бета").

Цікаво було дізнатися, що саме хмарні технології успішно використовувалися при створенні фільму "Аватар" (ну, не хотілося людям з собою постійно сервери возити, то ж центральний сервер був один и стояв собі спокійно в Америці), і в результаті не було втрачено жодного Мб інформації.

Також, пораділа за стривожених можливими майбутніми скороченнями ІТ-шників та системних адміністраторів, яких заспокоїв Ігор Паламарчук: "Не стоит бояться облачных технологий. Мы просто переходим от жигулей к BMW".

Ігор також влучно зазначив, що означає справжня мобільність в епоху web3.0, тому знову просто цитую: "Я должен быть готов потерять любой свой гаджет, не потеряв при этом ничего из своих личных/корпоративных данных. Вот это  - мобильность сегодня" та порекомендував цікавий (як на мене) софт з функціями share docs/share files and online collaboration для фейсбуку - http://docs.com/

Ну, і не менш цікаво було дізнатися про вихід бета-версії нової хмарної розробки Майкрософта - "Офісу-365", яку презентер представив не інакше, як "облако на ваших условиях".

Добра новина - бета-версією на 25 робочих місць можна вже користуватися безплатно (радили вказати, що ви проживаєте в США :)). Вона містить такі основні елементи, як Office Professional Plus, Exchange Online, Sharepoint Online (онлайн-портали окремих співробітників та спільні колективні платформи) та Link Online (чати, вебінари, аудіо-відео дзвінки і т.д.). Вихід першої комерційної версії планується на перший квартал 2012 р., ціна для малого та середнього бізнесу складатиме 6у.о./місяць за одного користувача.

Взагалі, Майкрософт дуже любить українські бібліотеки, тому хто зна - можливо будуть якісь особливі умови? ;)

Трохи більше про враження учасників кемпу можна дізнатися за хеш-тегом події у твіттері #mscampua.

Одну з найцікавіших презентацій кемпу (про ті самі хмари) вже викладено автором, запрошую до перегляду:

6 комментариев:

  1. О, Боже!! Ну и скорости!
    Как права была Королева:"... приходится бежать со всех ног, чтобы только остаться в web2.0! Если же хочешь попасть в web3.0, тогда нужно бежать по меньшей мере вдвое быстрее!"
    Хочется просить пощады...

    ОтветитьУдалить
  2. @VolNa - Да это Майкрософт с Северной Америкой и Западной Европой на таких скоростях летают. Мне же больше по душе наше "тише едешь - дальше будешь", т.ч. продолжаем пахать нашу ниву веб2.0 и бложить, бложить и ещё раз бложить :))

    ОтветитьУдалить
  3. Для многих в Украине Web 2.0 просто не будет: они придут в интернет сразу с мобильных устройств. Для них это и вебом-то называться не будет, скорее «4G».

    Кстати, переход от 2.0 к 3.0 — ни в коем случае не в скорости «бега». Изменения должны быть качественные. И в данном случае это качественно новый уровень интеграции онлайн-сервисов в реальную жизнь.

    ОтветитьУдалить
  4. @Dm. Riabichenko - как обычно, сказано коротко, но оч профессионально и по сути... Посему от имени нашего в основном женского онлайн-междусобойчика рискну попросить Вас, Дмитрий, по-чаще заходить на этот ммм... танцевально-библиотечный блог :) и вносить те редкие зёрна рационализма и сдержанно-критической оценки происходящего, которых так часто не хватает эмоционально нестабильному автору этих строк! ;)

    ОтветитьУдалить
  5. Цікаво, а веб 3.0 можливий без хмарних технологій, чи вони мусять йти комплектом?

    Тобто блог - це веб 2.0, а блог "в/на хмарі" це веб 3.0 чи ще ні?

    ОтветитьУдалить
  6. @Konstantinus - з того, що я пригадую з того кемпу, здається йшлося про "комплект", тобто хмара подавался як одна із складових ери веб3.0.

    ОтветитьУдалить

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...