пятница, 8 октября 2010 г.

Модна тема - арт-терапія в бібліотеці

Коли перший раз чуєш словосполучення арт-терапія, перші асоціації - що це або щось медично-клінічне, або якась модна мистецька "фішка". Власне, частково так воно і є... але не зовсім. Я от сьогодні зрозуміла, що арт-терапія (включно з казкотерапією, драматерапією, ритмотерапією, терапією кольором, піском, трансперсональною голосовою терапією і т.д.) - це потужний напрям в освітній та соціальній роботі, а отже - в роботі саме бібліотекаря.

Все більше й більше укр. бібліотек працюють зараз у цьому напрямку. Я знаю лише про Миколаїв (центральна бібліотека ім. Кропивницького, за підтримки волонтерів корпусу Миру та Відділу преси, освіти й культури посольства США в Україні, НУО Діалог та,останнім часом, програми Бібліоміст, спільно з відомими професорами з Санки Петербургу) та Львів (обласна чи то юнацька, чи то дитяча бібліотека, спільно з поляками). Але підозрюю, що таких бібліотек є більше... Отже, шановні пані та пани бібліотекарі, приєднуйтеся - це дуже модно, перспективно та просто цікаво! Як для дорослих, так і для дітей, як для здорових успішних людей, так і для людей з особливими потребами.

Потужні потенційні партнери - Київська або Вінницька арт-терапевтична асоціація, вищезазначені бібліотеки, ну і, звичайно - ask google - art-therapy.org.ua.

Мені особисто ще імпонує фільмо-терапія. Для бажаючих спробувати, а що ж це воно таке можу порадити передивитися фільм Стенлі Кубрика "Заводной апельсин", для дітей - "Автостопом по галактике". Останній фільм знятий з метою розвитку у дітей та підлітків емпатії - вміння розуміти іншого та співчувати іншій людині, використовується в тому числі для роботи з підлітками й дітьми - "клієнтами" відділків міліції для неповнолітніх (приёмник-распределитель).

і на завершення - трохи позитиву. Екологічна психологія радить читати дітям казки про 12 місяців та Чебурашку (особливо главу про те, як він прибирав сміття в місті). Для дорослих рекомендують ознайомитися з Василієм Філіним, який розказує, як позбавлятися в містах агресивних та гомогенних факторів - цим, наприклад, зараз активно займаються у Москві... непогано б, якби і в Києві нарешті про це подумали...

1 комментарий:

  1. Арт-терапевтичні заняття проводяться У Львівській обласній бібліотеці для дітей. Заняття індивідуальні або ж у невеликих групах.

    ОтветитьУдалить

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...