четверг, 7 октября 2010 г.

Тренди у соціальних мережах

(На основі статті "Веб та технології веб2.0 як метод інтеграції бібліотек до сучасного електронного бібліотечного оточення", автори Ілля Сорокін, Росія та Олексій Скалабан, Білорусь)

Згідно останніх західних досліджень, соціальні мережі та блоги використовують 66,8% користувачів Інтернет. Дослідники зауважили, що соціальні мережі все більше приваблюють дорослих користувачів Так, виявилося, що 1/4 користвачів найпопулярнішої західної соціальної мережі Facebook (до речі, вона вже давно має як українську, так і російську версії) - це люди старше 50 років (такі собі модернові інтернетизовані бабці та дідусі!), і найбільш зростаючим сегментом користувачів соціальних мереж у 2008 р. була вікова група 35-49 років. Є всі підстави вірити, що цей тренд буде актуальним і для Росії та ін. країн СНД. Отже, задача сучасних бібліотек - "піарити" свої послуги за допомогою інструментів веб2.0 та соціальних мереж.

У рсоійському сегменті І-нет Існує біля 18 мільйонів блогів (згідно Yandex.blogs). Але лише не більше 70 з них можна вважати "бібліотечними" блогами. Однак, слід зазначити, що ще 3 роки тому їх кількість не перевищувала 10. Найповніший список бібліотечних блогів можна знайти на library.ru (список містить також блоги укр. мовою). Автори поділяють блоги на 2 категорії: блоги бібліотек та блоги бібліотечних фахівців. Х-ммм... а куди, цікаво, можна віднести мій блог? :)

Цікаво, що деякі бібліотекарі в Росії використовують мережу Odnoklassniki для пошуку користувачів-читачів, чиї книги були прострочені і нагадування їм про те, що термін використання їхньої книжки вже вийшов.

1 комментарий:

  1. Ваш блог, дорогая Пани, скорее всего можно отнести к такой категории как "околобиблиотечные блоги". Хотя он всё более напоминает не около-, а просто библиотечный :)

    ОтветитьУдалить

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...