пятница, 29 октября 2010 г.

Сільська бібліотека: мы раз вошли в её положение, два вошли в её положение, а потом оставили её в её положении:)

Бібліоміст підходить до справи нетрадиційно
Саме під таким "девізом" М. Жванецького пройшов другий день семінару. Мала честь прослухати виступи та презентації Надії Богзи з Миколаєва та Валентини Ярощук з Рівного. Після обіду повинна бути моя презентація... м-даа... після таких спікерів й авторитетів! Але Бібліоміст ніколи не лякався важких завдань... прорвемся!

В крайньому випадку покажу, як Валентина Петрівна танцювала вальс, а її співробітники - ріо-ріту в своїй бібліотеці 30 вересня ;)

З презентації Надії Богзи з миколаївської "Гмирьовки" найбільше запам яталася фраза, яка найкраще відображає її враження від побаченого в бібліотеках Ілінойса, США: "сделайте мне скорей укол, чтобы я это скорее забыла".


Районна бібліотека гуляє по Коблево та знімає відео
 А зараз ще пару слів - виявляється,  такі собі цифрові "шевченкові хати" вже є у селах Миколаївщини. Там же (тобто, в селах) процвітають й бібліо-кафе на європейський манер. На відміну від сільських шевченкових хат київщини з древніми меблями та потужним сільським хором з пенсіонерок. А в горах Карпат часто можна побачити мобільні бібліотеки на новеньких жигулях та супутникові і-нет центри, які об єднують бібліотеки та ближні хутори. Цікаво? Сама в шоці :)

Типова сільська "книгозбірня" Миколаївської області
Та й взагалі - останні тренди розвитку сільських бібліотек - вони часто міняються приміщеннями з сільрадами (тобто, перебираються з маленьких неопалених хатинок до просторних теплих приміщень з євроремонтом). Звісно, така ситуація не є дуже типовою, але достатня кількість прецедентів вже є, адже спасение утопающих - дело рук самих утопающих.
Хто на жигулях, а хто на автобусі -
бібліотеки мандрують селами

7 комментариев:

  1. Обов'язково покажіть начинку тих "жигулів"! Цікаво, що вони там возять?! Може нелегалів?=)

    ОтветитьУдалить
  2. Передмодерація - ЗЛО. Капчі мало?

    ОтветитьУдалить
  3. Пане Бібліотекарю, "не виноватая я" - той блогспот якійсь дивний... сам періодично щось модерує, хоч я його про це і не прошу... А вам все покажи да покажи... я тут більше розповідаю :)

    ОтветитьУдалить
  4. Панель інструментів - Налаштування - Примітки - Ведення коментарів - Ніколи
    ... і той дивний нічого сам не модеруватиме=)

    ОтветитьУдалить
  5. І шоб я без вас робила?? Дякую :)

    ОтветитьУдалить
  6. пригадалося також, як я попала на відкриття І-нет центру в сільську публічно-шкільну бібліотеку с. Олександрівка (здається) Сарненського району Рівненської області. Так там бібліотекар забабахала таку презентацію в .ppt, що не кожен співробітник Айрекса таку зробить :)

    ОтветитьУдалить

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...