вторник, 18 января 2011 г.

Да кто ж его посадит?? Он же памятник!!

На Ямале утвержден порядок отнесения документов к книжным памятникам

Як повідомляє ИА REGNUM,

Постановлением правительства Ямала в регионе утвержден порядок отнесения документов к книжным памятникам, порядок их регистрации и порядок ведения реестра. Уполномоченным органом по ведению данной работы определено государственное учреждение "Национальная библиотека Ямало-Ненецкого автономного округа"

Выявление книжных памятников ведётся путём изучения документальных фондов библиотек, архивов, музеев, отбора вновь поступающих ценных документов, организации специальных закупочных акций для приобретения книжных ценностей в букинистическом секторе, на аукционах, у частных лиц, организации археографических экспедиций и др.
Идентификацию книжных памятников проводит экспертная комиссия на основании хронологического, социально-целостного и количественного критериев.

Регистрироваться могут как единичные книжные памятники, так и коллекции. Книжные ценности, находящиеся в государственной собственности округа, подлежат регистрации в обязательном порядке. А принадлежащие общественным организациям, иным негосударственным юридическим лицам, а также частным лицам могут быть зарегистрированы по их заявлению. На зарегистрированные книжные памятники оформляется свидетельство о регистрации.

Подробнее
 
Я не бібліотекар, тому не маю уяви, чи є щось подібне в Україні (може хто підкаже?). Але, думаю, що шанси у нас є - адже Пан бібліотекар вже щось задумав, бо шукає рукавиці для роботи в бібліотеці :).

9 комментариев:

  1. Ніби держреєстр все ще укладають,.. тому стаття 2007 року досі актуальна.

    А рукавиці у нас шукають завжди.

    ОтветитьУдалить
  2. Дякую за лікбез - було цікаво, до того ж, вивчила нові слова - інкунабула і палеотип. Якось у львівській бібліотеці Стефаника нам показували якусь ду-ууже стару тору. То це була інкунабула чи як? ПБ, а "простим смертним" можна отак просто прийти до бібліотеки й подивитися всі інкунабули і палеотипи, які в ній є (якщо є), чи це тільки для професіоналів в білих рукавицях?

    ОтветитьУдалить
  3. Так я звідки знаю, що то була за тора?! Навіть не знаю чи їх у 15-16 ст. друкували. Можлива одна з тих, що знайшли на кладовищі тор.

    Простому смертному без спецдозволу такі книги ніхто не дасть. Але бувають екскурсії, існують музеї... там можна подивитися на муляж і справжні дві сторінки зверху=)

    ОтветитьУдалить
  4. От я так і знала. Як бібліотекарям - то інкунабули, а як читачам - то муляжі :). Цікаво ще, чи є в бібліотечній справі таке поняття, як "перепустка" або тимчасовий спецдозвіл на відвідування в супроводі бібліотекаря, як скажімо для входу в КабМін??

    ОтветитьУдалить
  5. Є таке поняття - читацький квиток.

    Якщо ж він хоче потрапити в "бібКабмін", то там усе значно серйозніше, з обґрунтуванням потреби, записуванням годин, вченого ступеня...

    ОтветитьУдалить
  6. Ну нарешті... знайшла перший мотиватор для отримання вченого ступеня - щоб пустили в БібКабмін!

    ОтветитьУдалить
  7. Так, в Україні створюється Державний реєстр книжкових пам'яток згідно з Постановою КабМіну №1716 від 15.091999 р. В цій роботі брали участь всі бібілотеки України, але роботи йдуть поволі. Трохи про це у статті, яку навів Пан Бібліотекар.
    Також видається "Друкований зведений каталог україномовної книги державних бібліотек та музеїв України з 1798 до 1923 р.". Вже видано 4 випуски. Це коротко про стан цієї справи в Україні
    Олена Башун

    ОтветитьУдалить
  8. @Олена - наступного разу, як будете в Києві, із задоволенням дізнаюся від вас більше про цей каталог. Він і досі тільки друкований? То може ми зможемо якось... допомогти викласти його в онлайні? :)

    ОтветитьУдалить
  9. О - знайшла таки дещо цікавеньке онлайн. Стародруки http://rarebooks.univ.net.ua/. Там є навіть одне видання, датоване між 1400-1500 роками. Щоправда, крім обкладинки, більше нічого не видно і навіть саму обкладинку неможливо скопіювати :)

    ОтветитьУдалить

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...