среда, 19 января 2011 г.

Майкрософт виводить стародруки онлайн

Звичайно, за допомогою гарної сучасної бібліотеки Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Тільки ми поговорили про бібліотечні рукавиці , інкунабули та палеотипи вчора, як сьогодні Майкрософт поділився на Фейсбуці гарною новиною -

Центр інновацій Microsoft Київського національного університету ім. Т. Шевченка створив сайт із використанням технології Microsoft Silverlight для перегляду цифрового архіву старовинних книг університетської бібліотеки. Створення цифорових копій дозволяє не тільки зберегти рідікісні видання, а й значно спростити доступ до них фахівцям та широкому колу читачів.

Сподіваюся, що це "широке коло читачів" зможе переглядати стародруки онлайн без спеціального дозволу на відвідання "Бібліотечного КабМіну".

Багато бібліотек у різних країнах налічують у своїх фондах велику кількість старовинних книжок, які навіть докладно не вивчені, не дивлячись на те, що вони представляють великий інтерес для спеціалістів. Головною проблемою тут є обмеження доступу до цих книжок через спеціальні, але необхідні умови їхнього зберігання (безпека, кондиціонування повітря, вологість, температурний режим тощо).

Також, безпосередній контакт з книгою може призвести до її пошкодження.
Тому було поставлено задачу розробити на сучасній технологічній базі програмне забезпечення що надає доступ широкому колу читачів. Після аналізу існуючих технологій в якості інструментального засоба було обрано Microsoft Silverlight. Це дозволило не тільки забезпечити високий рівень зручності для читачів, а виконати роботи у стислий термін – за один місяц.

Роботи виконувались силами центру інновацій Майкрософт Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Розроблено програмне забезпечення може використовуватись не тільки в бібліотеці Київського національного університету імені Тараса Шевченка, а і в іншіх університетах та бібліотеках світу.

Особисто мені в цьому сайті дуже подобається віртуальне гортання сторінок книг, ну і самі стародруки, звичайно. Як класична ретроградка, я дуже ціную гарні старі видання :)

Ще трішечки історії для любителів дат, лінків та відбитків пальців:
З метою збереження європейського культурного надбання для наступних поколінь шляхом створення цифрового репозитарію старовинних друкованих видань, які мають унікальну історичну та культурну цінність в рамках проекту ПРООН УКР/99/005 в 2004 році було розпочато роботу створення цифрових копій старовинних друкованих видань (стародруків) та збереження їх на спеціальному комп’ютерному сервері — цифровому електронному репозитарії.

Проект продовжувався до 2007 року і за цей час було розроблено та впроваджено технологію непошкоджуючого сканування, проведенно навчання, розроблений сайт для доступу до цих видань, але технології які існували на той час не дозволяли читачам отримати доступ у зручному вигляді.

Починаючи з 2007 робота продовжується силами співробітників університету та бібліотеки. Приймаючи до уваги всебічну велику цінність таких документів, для створення цифрових копій старовинних документів було засновано підрозділ сканування старовинних документів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...