среда, 12 октября 2011 г.

Нова болгарська бібліотека в старому тролейбусі і не тільки

Думаю, не я одна помітила, що поєднання бібліотеки з традиційними транспортними засобами або послугами завжди виглядає дуже привабливо, оригінально, гарно і такі проекти просто приречені на успіх, чи говоримо ми про бібліо-віслюка, чи інші види мобільної бібліотеки, чи про бібліотеку в аеропорті.

І от за останній тиждень я натрапила на 2 нових свіжих докази зі східної та західної Європи:

1. В болгарском городе Пловдив превратили старый троллейбус в общественную библиотеку


Всего на стеллажах этого храма книги собрано 600 томиков на болгарском языке и других языках мира. Здесь оборудованы места для десятка посетителей, а также небольшая кухонка, где можно заварить себе чай или кофе.


По заявлению дизайнеров из Studio 8 ½, главной их задачей при работе над этой библиотекой было желание создать в центре города место с интеллектуальным, а не развлекательным, контекстом, активизировать интеллектуальную и культурную жизнь города Пловдив, дать толчок для дальнейших изменений в этих сферах.


2. Перша європейська залізнична бібліотека віднедавна успішно працює в Голандії (першою бібліотекою в аеропорті вони не обмежились :)). Причому саме і тільки в ранішні та вечірні часи пік 5 днів на тиждень. За символічну для Нідерландів суму 2,5 євро пасажир може взяти будь-яку книгу чи журнал (акцент зроблений на популярній сучасній літературі), яку йому видадуть за лічені хвилини. Для зареєстрованих читачів бібліотеки послуга є безкоштовною. Ну, і звичайно все для людей, тобто вже обов язкові чай-кава-капучіно-комп-інтернет. 


Люди миттєво оцінили - 5000 відвідувачів за перший місяць роботи, що є унікальним результатом для бібліотеки.  На черзі - Бельгія та Франція, які теж зацікавилися та планують впровадження подібних проектів найближчим часом.


Джерело дає також гарний відео-репортаж. Цікаво, через скільки років і наш Мінтранс такими речами зацікавиться :)

2 комментария:

  1. А ще можна поєднати читацький квиток до таких бібліотек з квитком за проїзд і ще розробити низку знижок!

    ОтветитьУдалить
  2. Точно! Одноразовий "проїзд", проїздний на місяць, квартал, півроку і рік; пенсіонерам безкоштовно, студентський для студентів і сімейний абонемент :)

    ОтветитьУдалить

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...