вторник, 9 августа 2011 г.

Bus4life - перша дорожня книгарня, яку не зрозуміли українські прикордонники

Вже традиційно, все нове та незвичне (хоча б за форматом та зовнішнім виглядом) проходить в Україні та в Україну зі скрипом. Так і цього разу - якби не втручання фінського міністерства закордонних справ, перша дорожня книгарня або по-простому книжковий магазин на колесах так би і не доїхав до мешканців Закарпаття, які виявили "дуже жвавий інтерес і справжню спрагу до читання".

Але в результаті все було добре, прецедент вже є, що навіть наводить на думку про можливість повторних спроб за участю книговидавництв (у співпраці з бібліотеками??) у майбутньому.

Понад два тижні українськими містами і селами подорожував автобус «Bus4life» фінської християнської місії «Оperation Мobilization», обладнаний під книжковий магазин.

Завданням книжкового магазину на колесах було проїхати по  віддаленних населенних пунктах Чернівецької та Закарпатської областей, щоби привезти християнську книгу туди, де Церкви не мають власних книжкових крамниць. Цей проект був спільно реалізований місією «Оperation Мobilization» та Асоціацією християнських книговидавців України. Книги для мобільного магазину надали 12 християнських видавництв України, які входять до складу Асоціації.
 
Неприємний інцидент стався на українсько-румунському кордоні, коли автобус протягом 4 діб не впускали в Україну.
 
«Українські прикордонники не зрозуміли, чому великий автобус обладнаний всередині нестандартно. І не вантажний, і не пасажирський, має лише 5 пасажирських місць. І замість того, щоби ретельніше перевірити документи, направили запит в українське міністерство інфраструктури, а останнє вирішило просто заборонити в’їзд автобуса в Україну. На кордоні нам сказали: розбирайтесь з міністерством самі. Проте на наші листи, дзвінки, документи, факси просто ніхто не реагував», - розказують українські організатори візиту. Такий казус, кажуть, з «Bus4life» трапився вперше. В Європі є багато подібних автобусів, які спеціально виготовляються саме як дорожні книгарні.  І ніде в Євросоюзі, а також в Молдові, де нещодавна побував «Bus4life», подібні питання не виникали. А Україна знову «відзначилась».
 
Вирішити ситуацію вдалося тільки після втручання фінського міністерства закордонних справ, тільки тоді українці відреагували на ситуацію і дали дозвіл на в`їзд «Bus4life» на територію країни.
 
Попри кількаденну затримку, сама подорож на колесах сподобалась всім: і організаторам, і приймаючим церквам, і представникам фінської місії  «Оperation Мobilization». Як розповіла виконавчий директор АХВУ Олена Цертій, координатор програми, поїздка себе виправдала.
 
«Ми побачили дуже жвавий інтерес і справжню спрагу до читання серед мешканців Закарпаття. Автобус кожного дня переїжджав у новий населений пункт, згідно розкладу, зупинявся біля церкви або в центрі міста, куди приходили люди і могли придбати  цікаву для них літературу.
 
... Але найбільше нас тішить те, що в містах і селах зберігається любов до книги, люди активно цікавляться, ставлять важливі, а інколи дуже серйозні питання про авторів, зміст книг, вони знают асортимент видавництв і чекають на нові видання», - розповідає пані Олена.
 
В цілому організатори позитивно оцінюють перший досвід такої мандрівки. Українські видавці вже планують другий тур «Bus4life», який відбудеться у листопаді 2011 року.

Джерело 

2 комментария:

  1. интересно было бы узнать отклики украинских библиотекарей, заставших «Bus4life» воочию

    ОтветитьУдалить
  2. Конечно было бы интересно! Только вот боюсь, что библиотекари тех регионов пока чтением биб блогов, соц медиа и тем более их комментированием не особо интересуются :(

    ОтветитьУдалить

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...