пятница, 11 октября 2013 г.

До соку вам запропонують одну літературу, до кави — іншу

Черговий раз переконуюсь, що креатив у бібліотечній справі немає обмежень. Насправді наші бібліотеки вже починають змагатися з PR - або такими модними зараз digital рекламними агенціями, варто лише переглянути відео-ролики з останнього БібліоКіноФесту, наприклад.

А зірками минулого тижня (за версією "Бібліотечного гопака") стали: 

1. "На каву — у сільську бібліотеку" 
На Миколаївщині відкрився перший в Україні Бібліоресторан (Бармашівська бібліотека-філія).


У селі Бармашове, що на Миколаївщині, у місцевій бібліотеці віднедавна можна не лише замовити цікаву книжку чи посидіти в інтернеті, а й поспілкуватися за горнятком кави чи склянкою соку, відзначити день народження дитини. Такі послуги пропонує перший в Україні бібліоресторан, який відкрився тут на початку вересня. За місяць його роботи кількість відвідувачів бібліотеки зросла на 63 читачі.

Бармашівська бібліотека–філія стала переможцем конкурсу співпраці з місцевими громадами програми «Бібліоміст» («Глобальні бібліотеки — Україна»). «Це — міжнародна практика, коли в бібліотеці є свої лаунж–зони, де можна поспілкуватися, обмінятися думками, попити чаю чи соку. За кордоном таких місць багато, а у нас це — перша ластівка, та ще й у такому віддаленому селі», — говорить менеджер програми «Бібліоміст» Евгенія Амеліна.

У Бармашівському бібліоресторані існує своє «меню»: до соку вам запропонують одну літературу, до кави — іншу, до кисневого коктейлю — третю. «Хоча це наші рекомендації, якщо люди замовлять щось інше, ми, звичайно ж, не відмовляємо», — ділиться досвідом Тетяна Остафійчук, директор Жовтневої ЦРБ, до якої відноситься Бармашівська філія.

Що цікаво — і кава, і сік у бібліотеці безплатні. «Частину виграного гранту ми витратили на оформлення відповідним чином приміщення, на тисячу гривень закупили кави, чаю, так що є чим пригощати відвідувачів. Та й місцеві бізнесмени нас без уваги не залишають. Думаю, з часом людей, готових залишити бібліотеці гроші «на чай», тільки побільшає», — впевнена пані Тетяна.

2. 
Фотосушка "Жизнь Луганска" состоялась 5 октября в библиотеке Горького.
Ну как "состоялась"? Она случилась, как явление неизбежное, как все то, что сейчас происходит в украинской блогосфере, а именно, неспокойно, ярко, оставляя за собой четкие следы. Но уже не на песке.  Паутина снята, возможно еще осталась, но в углах. Пауки убрались восвояси, самовар начищен, греется, гости стекаются, отряхивая на ходу пыльные камзолы, достают блоггерские удостоверения. "Я ж блогер!" - и это звучит гордо. То ли еще будет. Больше - тут
Луганская областная универсальная научная библиотека им. А.М. Горького5 октября луганские блоггеры проводили в нашей библиотеке фотосушку "Жизнь Луганска". Произошло это совершенно спонтанно:...С организацией фотосушки помог Дмитрий Устюжин, секретарь Национального Союза журналистов Украины. Идея с библиотекой принадлежала ему.
Ух, - подумала я. Кто сейчас ходит в библиотеку? Кто эти люди? Но как я ошибалась, как! Библиотека имени Горького оказалась живее всех живых. Это я потом узнала, что там регулярно проходят разные мероприятия, и даже временами приходится потесниться. А сначала я думала, что в библиотеке будем мы, книги и эхо. Наивная! 

Прогулявшись по залам, в голове сразу появилась четкая мысль: хочу здесь, здесь хочу. И больше нигде. Уютно, просторно, атмосферно.
Нас радушно встречала Юлия Озерная, которая любую нашу мысль поддерживала, сказала, что в библиотеке можно все.- И танцевать? - поинтересовалась я.- Танцевать? - улыбнулась Юля, - легко!"...


Не сумніваюся. що у багатьох інших бібліотеках теж відбулися свої цікавинки. Я пропустила щось дуже важливе? Тоді перепрошую та відпишіться у коментарях :)

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...