вторник, 26 октября 2010 г.

Незабаром ЄВРО-2012. А де ж бібліотеки??


…У рамках підготовки до європейського чемпіонату з футболу влада України розпорядилася випустити понад мільйон українсько-англійських розмовників і відкрити безкоштовні мовні курси для співробітників міліції, працівників пошти і медичних установ.

Організатори заходів ЧЄ обіцяють, що вільно поспілкуватися з іноземцем, вказати йому правильний маршрут і в разі потреби надати йому посильну допомогу зможуть навіть люди похилого віку і діти.

Все йде за планом?
Як зазначив на брифінгу в кабміні віце-прем'єр-міністр Борис Колесніков, будівництво практично всіх об'єктів, де відбуватимуться заходи "Євро-2012", йде за графіком.

Також, на переконання віце-прем'єра, ударними темпами йде зведення готелів, і є надія на те, що проблема розселення гостей буде повністю вирішена.

Але цей оптимізм поділяють далеко не всі.
Скептики констатують, що ціни на номери та послуги в багатьох готелях Києва, Донецька, Дніпропетровська, Львова та інших великих міст України давно перевищили середньоєвропейські показники, і не кожен іноземець зможе викласти за ніч у не найрозкішнішому готелі близько 200 доларів США.

Керівництво ж вищих навчальних закладів, які мають велику базу нерухомості, практично не реагує на заклики офіційного Києва надати свої гуртожитки гостям чемпіонату.
Непоганою альтернативою системі готелів тут можуть стати так звані хостели – відносно недорогі, але досить затишні і популярні у місцевих туристів заклади, де гостю, як правило, надається ліжко-місце й елементарний сніданок.

Хоч як би там було, офіційний Київ укотре запевнив і співвітчизників, і міжнародну спільноту, що Євро-2012 відбудеться на найвищому рівні

Оригінал матеріалу можна прочитати тут.

Як на мене, тут ще не вистарчає бібліотек – без жартів, до найбільших міст України приїде купа іноземців (та й наших з ін. міст), які без сумніву захочуть скористатись безкоштовним і-нетом, переслати свіжі фото/відео на батьківщину або просто подивитись, де в цьому місті можна гарно повечеряти/погуляти/випити/культурно відпочити. Якби я була Pani Bibliotekar, я би обов’язково скористалася такою можливістю та, наприклад, написала би під це проект та попросила Гейтсів його підтримати…      

6 комментариев:

  1. А створення WiFi зон доступу в бібліотеках фундація Гейтців підтримає? Гадаю, що більшість гостей, які приїдуть на чемпіонат, будуть користуватися своїми мобільниками чи нетбуками... Я чула, що в обласних біблотеках, де є центри "Вікно в Америку", скоро будуть зони WiFi. Та чи встигнуть вони прорекламувати це...

    ОтветитьУдалить
  2. Точно не знаю (можливо, пізніше), але гадаю, що наразі Гейтсам би спочатку зі звичайним І-нет доступном в районах та селах справитися... :).

    Бо в великих містах Wi Fi вже давно не проблема - заходь собі до будь-якого пристойного кафе-Макдональдза та користуйся

    ОтветитьУдалить
  3. Схаменіться, бібліотечні мрійники!
    приїдуть туристи з айпадами, а чи мають наші біб. чи регіон. ресурси пристойну хоча б мобільну версію? чи мають наші інфоцентри бібліотечні сторінки в Фейсбуці та Твіттері і чи зможуть оперативно відповісти на питання іноземця?
    чи взагалі ми до Мінкульту і ТУРИЗМУ маємо якесь відношення? чи мені це сниться?

    ОтветитьУдалить
  4. @ Наталья - але це був чудовий сон, погодьтеся :).

    На питання іноземця (до того ж, іноземною мовою) очевидно зможуть відповісти лише деякі центри WOA/American Corners. Але більшість бібліотек все-таки спроможні відповісти на питання на мові та языке, тому ще є над чим працювати (над тими ж сторінками на Фейсбуку). Адже зараз лише 2010 р., тому чи варто зупинятися?

    ОтветитьУдалить
  5. Не помню я у Вас в городах засилья WiFi (потому как засилья МакДональдцев нету, они обычно к Олимпиаде вырастают как грибы, а не к ЧМ по футболу.. ,) В Киев все никак не доеду, а вот в Харькове - только МакДональдс у вокзала помню..

    ОтветитьУдалить
  6. А я всё в Харьков никак не доеду...

    хотя, если узнаю, что там когда-то будет "концерт с исполнением рок-н-ролла в библиотеке", постараюсь конечно ммм... впрыгнуть в последний вагон экспресса Киев-Харьков.

    В Киеве и во Львове Wi Fi не найдёт уже разве что ленивый. А над Харьковом, похоже, надо будет ещё поработать (ЛИБЭР, поможете? ;)

    ОтветитьУдалить

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...